2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A multicégek menedzsereinek bérei túlszárnyalják a hazai társadalmi valóságot

2007. július 25. 12:35, utolsó frissítés: 17:24

A hazai béreket többszörösen meghaladó fizetéseket kapnak a multinacionális cégek menedzserei – számol be erről a The Money Channel. Mivel a román munkaerőpiac szakemberhiánnyal küzd, a nemzetközi vállalatok általában tanácsadó partenercégeken keresztül válogatják ki csúcsvezetőiket, akiknek rendkívül kedvező feltételeket ígérnek alkalmazásuk során.

A menedzserek több ezer eurós jövedelme messzemenően meghaladják a román munkaerőpiacon megszokott béreket. Az alapbér mellett számos más járulékban és juttatásban részesülnek. Több esetben a nemzetközi cégeknek dolgozó vezetők maguk is részvényesek, vagy tőzsdei nyereségekhez jutnak a cégben meghatározott címek birtoklása révén – írja a The Money Channel.

Az ú.n. „exit-bonus” vagy kilépési-jövedék egy-egy menedzser esetében három, hat, 12 vagy akár 24 fizetéssel is felér, ami arra ösztönzi a csúcsmenedzsereket, hogy kirúgassák magukat, majd ezt követően a kárpótlásból saját céget alapítsanak – így a hírügynökség.

Az országos átlagjövedelem és cégvezetők bérei közti különbségek elégedetlenséget váltanak ki a hazai munkaerőpiacon, annál is inkább, mert a topmenedzseri fizetésekre költött pénzösszeget az alacsonyabb szinteken álló alkalmazottak bére bánja. (tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS