2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

DNA vizsgálat: korrupciógyanus az Isărescu-kormány külföldi bankügylete

2007. július 25. 14:18, utolsó frissítés: 14:36

Az Isărescu-kormányt érintő korrupciós ügyet vizsgál az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) – adta hírül a bukaresti Gardianul című napilap.

A DNA egy 2000-ben végrehajtott ügyletben indított nyomozást, mikor a kormány orvosi eszközök beszerzésére vett fel jelentős összegű hitelt állami garanciával a Világbanktól. Az erről szóló dokumentumot Mugur Isărescu miniszterelnök, Irinel Popescu, az egészségügyi tárca államtitkára, valamint Decebal Traian Remeş akkori pénzügyminiszter írta alá.

A DNA-hoz érkezett feljelentés alapján a kormány által garantált hitel egy része meg nem nevezett magánszemélyek zsebébe vándorolt. Az ügyben azonban az esetleges vádemelés ellenére sem lehet gyors eredményekre számítani, főképp azért, mert azt megelőzően még a Világbank ellenőreinek is ki kell vizsgálniuk az ügyet.

A hitelek felvételét több program finanszírozásával indokolták: két, egyenként 70 millió dolláros program keretében aneszteziológiai és az intenzív osztályokra szükséges berendezéseket vásároltak, két másik, 50 millió dolláros program keretében pedig néhány kórház röntgen-osztályának felújítására költötték a pénzt. A legkisebb, 40 millió dolláros tételt a gyógyászati intézmények sürgősségi osztályainak felújítására szánták. Az ügyészség arra gyanakszik, hogy kölcsönzött összegek egy része magánszemélyekhez került.

A Gardianul szerint az ügyészek egyelőre csupán vizsgálódnak az ügyben, de ha arra a következtetésre jutnak, hogy megállapítható a bűncselekmény gyanúja, a vizsgálat vihart kavarhat a romániai belpolitikában. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS