2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még több magyar alternatív tantárgyat kínál idéntől a BBTE

2007. július 25. 15:53, utolsó frissítés: 15:53

Kötelező tantárgyaik mellett alternatív tantárgyakat is felvehetnek a Babeş-Bolyai Egyetem Tudományegyetemen (BBTE) tanuló diákok. A magyarság történetét is tanulhatja ezután a BBTE bármelyik szakára járó magyar diákja – tájékoztat az egyetem rektorhelyettesi hivatala. Az egyetem lehetővé teszi, hogy a diákok a nem kötelező tárgyaik egy részét más szakokról válasszák.

A magyar tagozatos hallgatók szervezetten járhatnak olyan magyarul tanított tantárgyakra, amelyek nem a szakterületükön képezik őket, de általános műveltségüket vagy valamilyen képességüket fejlesztik – áll a közleményben.

Idéntől a diákok négy magyarságtörténet előadást hallgathatnak, vizsgázhatnak is, és ezt beszámítják tanulmányaikba. A négy félév témája: a középkor, a kora újkor (1526-1711) és az Erdélyi Fejedelemség kora, az újkor és jelenkor. Ezeket a képzéseket a történész szakos tanári kar biztosítja.

Az áthallgatásokhoz már minden feltétel adott, és más általános érdeklődésre számot tartó előadás hallgatása is lehetővé válik – fejtette ki Magyari Tivadar tagozatvezető-rektorhelyettes. Például a politológián évek óta többféle kisebbségpolitikával kapcsolatos tárgyat tanítanak amúgyis, és ezeket akár több szaknak is kínálni tudják. Hasonló érdekes kínálatuk lesz a filozófia szakosoknak, a magyar nyelv, illetve irodalom tanszékeknek, a magyar néprajznak, a szociológiának és antropológiának – számolt be a szociológia tanszék vezetője.

A magyar oktatóknak szánt tájékoztatásában Magyari Tivadar elmondta: szeretnék, ha a BBTE magyar diákja bármilyen szakra is jár az egyetem ötvenhét felkínált szakiránya közül, a közösség számára művelt, érzékeny, jól tájékozott értelmiségivé válna. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS