2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróság előtt az 1990. júniusi bányászjárás felelősei

2007. július 26. 10:48, utolsó frissítés: 16:09

Befejezte a nyomozást a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti katonai ügyészség az 1990. júniusi bányászjárás során, 13-áról 14-ére virradó éjszakán elkövetett, négy emberéletet követelő bűncselekmények ügyében.

A vizsgálat eredményeként az ügyészek bűnvádi eljárás megindítására tettek javaslatot Mihai Chiţac volt belügyminiszter, helyettese, Gheorghe Andriţa tábornok, valamint Călin Traian és Constantin Vasile rendőrtisztek ellen.

Mihai Chiţac személyesen is megjelent a Legfőbb Ügyészségen, ahol mintegy két órán keresztül tanulmányozta az ellene összegyűjtött bizonyítékokat, de távozásakor nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

A katonai ügyészek korábban leválasztották az ügyről a Ion Iliescu volt államfő ellen emelt vádakat, ugyanis egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében – lévén polgári személy – ellene a katonai ügyészség nem folytathat vizsgálatot. A jelenlegi szociáldemokrata szenátor érintettségét, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre való felbujtás gyanújával a továbbiakban az ügyészség bűnügyi osztálya vizsgálja.

Ion Iliescu egyébként az 1990. június 13. és 15. között lezajlott bányászjárás ügyében indított másik eljárásban is vádlottként szerepel. Ebben húsz másik személlyel együtt az államhatalom és a nemzetgazdaság aláaknázása, személyi szabadság jogosulatlan korlátozása, emberiesség ellenes bűncselekmények elkövetése, rablás, rongálás, bűnszövetkezet létrehozása, törvényellenes letartóztatások, jogsértő házkutatások és rossz bánásmód gyanúja miatt zajlik a kivizsgálás. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS