2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szemetet ebédért akció a Félszigeten – átfogó zöld médiakampányt indít ősztől a környezetvédelmi minisztérium

2007. július 26. 16:28, utolsó frissítés: 2007. július 27. 12:31

A romániai társadalom egyre inkább egoista, fogyasztói jellegűvé válik, ez ellen próbálunk tenni az ÖkoEgo szlogen segítségével – magyarázta Korodi Attila környezetvédelmi miniszter Marosvásárhelyen, a Félsziget fesztiválnak helyszínt biztosító Weekend-telepen tartott sajtótájékoztatóján.

A minisztérium a civil szervezetek korábbi akciói nyomán azt támogatja, hogy a fesztivál résztvevői az üdítős PET-palackokat és a műanyag söröspoharakat begyűjtve ajándéktárgyakhoz vagy egy tányér meleg ebédhez juthassanak. A minisztérium jó alkalomnak tartja a fesztivált ahhoz, hogy az öt nap alatt itt megforduló, jobbára fiatalkorú, 50 ezres nézőközönségben tudatosítsa a szelektív hulladékgyűjtés és általában a zöld gondolkodás fontosságát.

A Transindex azt vetette fel, hogy már az első nap tapasztalatai azt mutatják, hogy estére egyetlen nagy szemétteleppé változnak a fesztiválhelyszín fő közlekedési útvonalai, a bejáratnál pedig maguk a szervezők dobálják el a papírfecniket, mert nincsenek szemeteskukák.

Korodi kifejtette: "az ebédet szemétért" akció résztvevőin kívül több mint 100 ember dolgozik a fesztiválhelyszín takarításán, és ami még ide tartozik: megduplázták a mobilvécék számát. Elmondása szerint többet nem lehet tenni: a zöld szempontok tudatosítására szervezett Live Earth fesztiválon is hatalmas szeméthalom maradt minden nap a résztvevők után.

Országos jelentőségű témákra áttérve a miniszter újságírói kérdésre elmondta, az építkezési törvénykezés múlt év végi szigorítása után a következő terv az, hogy Románia lakossága átlagosan és az EU-szintnek megfelelően 26 négyzetméternyi zöld közterülettel rendelkezzen fejenként. A jelenlegi szintről bukaresti adatok állnak rendelkezésre: eszerint egy fővárosi lakosra átlagban 9-10 négyzetméter zöldfelület esik,


de egyes kerületekben még rosszabb a helyzet.


A cél megvalósítására a helyhatóságok átmeneti türelmi időt kapnak; Korodi elfogadhatónak tartja, ha az önkormányzatok parkosítási céllal az eddigi külterületeket beltelekké minősítik, amennyiben garantálják, hogy ezeket a telkeket nem építik be. A minisztérium az idén amúgy 25 millió új lejt (7,97 millió eurót) szán parkosításra. A Környezetvédelmi Alapból származó pénzen Korodi Attila becslése szerint körülbelül 50 park létesíthető – az összeget falvak, községek és városok egyaránt felhasználhatják.

További minisztériumi projekt egy átfogó, tévé-, rádió- és sajtókampány a szemétkezelésről, a klímaváltozás és a globális felmelegedés tudatosításáról. A reklámkampány ősszel indul: célja az is, hogy a polgárokban tudatosítsa, közviták szervezésével és az azokon való részvétellel beleszólhatnak környezetük alakításába. A kampány lebonyolítóinak kiválasztására most írják ki a közbeszerzést.

Verespatak kapcsán a közvita nagyon jól sült el – értékelt a miniszter, de most az a cél, hogy a közönség ráébredjen: abban is van az ott lakóknak beleszólása, ha a lakhelyük mellett egy új tömbház épül. Korodi szerint azért nem könnyű pont ezt a minisztériumot vezeti, mert a romániai társadalom egy része egyenesen elutasítóan, ellenségesen viszonyul a zöld témákhoz. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS