2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Liberális-szocdem kormányzást javasol Năstase

2007. július 27. 11:50, utolsó frissítés: 11:52

Liberális-szociáldemokrata kormányzást javasolt Adrian Năstase ex-miniszterelnök egy, a Gândul című országos napilapnak adott interjúban. A szociáldemokrata politikus szerint a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) fel kell vállalnia a liberálisokkal való politikai szövetséget, a két alakulat pedig az elkövetkező öt évben közös programmal kormányozhatna.

Năstase hozzátette, a PSD-nek nincs esélye egyedül kormányzoni a közeljövőben, ezért szövetségre kell lépnie a liberálisokkal, másképp az ellenzéki párt marginalizálódni fog.

Kevés a valószínűsége azonban annak, hogy a szociáldemokraták a demokratákkal közösen alakítanának kormányt, mivel ez utóbbi nagyfokú támogatottsága miatt jelentősen korlátozná a PSD politikai mozgásterét, esetleg azt kérné , hogy ne állítsanak elnökjelöltet ez pedig ártana a párt imidzsének – fejtette ki az ex-kormányfő az interjú során.

Mi több, a demokraták Năstase szerint nem szövetkeznének a PSD-vel, bár a Demokrata Párt (PD) kolozsvári szervezete és szociáldemokraták jó viszonyban állnak egymással. Így a legnagyobb ellenzéki alakulat számára az egyedüli megoldás a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való kormányzás egy csatlakozás utáni stratégiára alapozott közös program alapján – vélte a szociáldemokrata politikus.

A kormányprogramot illetően Năstase kifejtette, a közös programnak szociáldemokrata elemeket kellene tartalmaznia.

Năstase javaslata felháborodást váltott ki a PNL-n belül, Ludovic Orban liberális alelnök szerint a volt kormányfő a legutolsó ember, aki politikai tervekkel hozakodhat elő. (newsin/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS