2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legrosszabb az lenne, ha Koszovó kikiáltaná függetlenségét - így Cioroianu

2007. július 27. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Koszovó státusának kérdésében a lehető legrosszabb fejlemény az volna, ha a dél-szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltaná függetlenségét - jelentette ki Adrian Cioroianu román külügyminiszter a bukaresti szenátus külügyi és védelmi bizottságának csütörtöki ülése végeztével.

Bukarest "nem akarja ezt, azt szeretnénk, ha jogi alapon oldódna meg az ügy" - tette hozzá a külügyminiszter. Szerinte a helyzet rendezése érdekében az Európai Uniónak a térségbeli többi ország véleményét is meg kell hallgatnia, így Romániáét, Görögországét, Bulgáriáét, Magyarországét, mert - mint mondta - ezeknek van fogalmuk arról, hogy a különböző rendezési lehetőségekre hogyan reagálnának a szerbek és a koszovói albánok.

Románia korábban Szerbia területi egysége mellett állt ki. Traian Basescu elnök márciusban a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén és Boris Tadic szerb elnök tavalyi romániai látogatásakor egyetértettek, a területi kérdést nem lehet egyoldalúan rendezni. Tadic úgy vélte, semmilyen megoldást nem szabad ráerőltetni a felekre, mindenekelőtt pedig azt kell elkerülni, hogy precedenst teremtsenek a nemzetközi jogi normák megszegésére.

A koszovói összekötő csoport szerdai bécsi tanácskozásán - bécsi diplomáciai források közlése szerint - úgy döntött, hogy egy amerikai, egy orosz és egy európai illetékes részvételével felállít egy "trojkát", amely a szerbek és koszovói albánok között a tartomány státusáról kezdődő újabb tárgyalásokat fogja irányítani.

A szerb parlament kedden csaknem egyhangúlag olyan határozatot fogadott el, amely szerint Belgrád ellenez minden kezdeményezést, amely függetlenséget adna Koszovónak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS