2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magától jött haza Írországból száz roma

2007. július 27. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

Megérkezett Írországból az a száz roma, akik kivándorlásuk óta sátortáborban éltek a nyugat-európai szigetországban, majd önként a visszatérés mellett döntöttek - közölték ma a hazai hatóságok.

A visszatérők - köztük 36 gyerek - több mint 30 ír rendőr kíséretében szerda este érkeztek meg repülőgépen Temesvárra, majd onnan abba a két Bihar megyei faluba a magyar határ közelében, ahol korábban éltek.

A romák egy műút mellett sebtében felállított sátortáborban laktak, amíg az ír hatóságok fel nem ajánlották nekik, hogy állják hazatérésük költségeit. Egy kisebb részük úgy döntött, hogy Írországban marad.

Az egyik visszatérő, egy 40 éves férfi elmondta, hogy hat héttel ezelőtt vándorolt ki feleségével és két tizenéves gyerekével, és azért döntött a hazatérés mellett, mert nem talált ott munkát, szociális segélyt nem kaptak, és mint állította, nem koldulni utaztak ki, hanem dolgozni akartak.

A kivándoroltak közül senkinek nem volt munkavállalási engedélye, de mivel Románia január 1-étől EU-s tagállam, vízum nélkül utazhattak be az országba. A megkérdezett férfi közölte, hogy ismét kiutazik családjával, ha Romániában sem kapnak szociális segélyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS