2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A "nemzeti összefogás programjával" érkezik Tőkés

2007. július 30. 11:56, utolsó frissítés: 14:33

A közösen képviselendő célok javasolt listáját, az erdélyi magyar rendszerváltás feltételeit, és a támogatási rendszer reformjának az elemeit tartalmazza az a dokumentum, amely alapján Tőkés László és támogatói kívánnak tárgyalni az RMDSZ vezetésével – írja a Krónika.

A kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban ma 14 órától tartandó tárgyaláson az RMDSZ-t Markó Béla elnök, Borbély László és Lakatos András ügyvezető alelnökök, Szász Attila államtanácsos és Szepessy László, az elnöki hivatal igazgatója, az ellenzéket pedig Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Fodor Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Toró T. Tibor EMNT-alelnök és Szilágyi Zsolt kampányfőnök képviseli.

A Tőkés támogatói által összeállított A nemzeti összefogás programja többek között a kisebbségi törvény közvitájának az újrakezdését, a kulturális autonómia közjogi keretének a megerősítését tartalmazza. A Székelyföld sajátos jogállásáról szóló népszavazás teljes politikai és logisztikai támogatását kéri a felektől.

>> A dokumentum teljes szövege elérhető itt >>

A dokumentum szerint az RMDSZ-nek kellene kezdeményeznie és elérnie a párttörvény és a választási törvények kisebbségi szempontból diszkriminatív vonatkozásainak a módosítását.

A javaslat szerint a tömbmagyar településeken a helyhatósági választásokon szabad teret kell engedni a magyar szervezetek és pártok politikai versenyének. Ahol viszont csak összefogással lehet önkormányzati tisztségeket szerezni, a nagyobb támogatottsággal rendelkező szervezet jele alatt kell közös listát állítani. A támogatottság megmérésére a helyi belső választásokat javasolják.

A parlamenti választások esetében az egyes szervezetek korábbi választási eredményei alapján vagy közösen szervezett előválasztások alapján kellene megosztani a helyeket a közös jelöltlistán. Az EP-lista a korábbi választáson jobb eredményt elért szervezet jelével indul, az első két helyet azonban mindenképpen a szemben álló szervezetek jelöltjei foglalják el.

Az ellenzék kétszintes döntési mechanizmust javasol a magyar közösség számára biztosított román és magyar költségvetési támogatás elosztására. A felső szinten a politikai képviselettel rendelkező szervezetek paritásos bizottsága szabná meg a főbb irányokat, a közvetlen elosztást pedig a civil szervezetek által jelölt grémiumok végeznék.

„Nem hiszem, hogy sikerül megállapodnunk, ha feltételeket próbálunk szabni a másiknak – jelentette ki tegnap Markó Béla újságírói kérdésre a fehéregyházi Petőfi-megemlékezés után. – Mi nagy nyitásról tettünk tanúbizonyságot, amikor befutóhelyet ajánlottunk fel Tőkés Lászlónak az RMDSZ EP-jelöltlistáján, és hosszú távú együttműködést ajánlottunk” – tette hozzá.

Szilágyi Zsolt, Tőkés kampányfőnöke úgy vélte, javaslatuk az erdélyi magyar érdek megjelenítője. A dokumentum képviselete nem feltétel, hanem nyilvánvaló kötelesség kellene hogy legyen mindenki számára. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS