2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A jövőben konkrétabb feltételekkel vállalna kormányzati szerepet az RMDSZ

2007. július 30. 13:52, utolsó frissítés: 18:28

Konkrétabb feltételeket szabna a következő választások után az RMDSZ esetleges kormánypartnereinek - jelentette ki Markó Béla a Cotidianul című napilapnak adott interjújában.

A szombaton megjelent beszélgetésben az RMDSZ elnöke elmondta: ha a 2008-as választások után ismét lehetőség nyílna az RMDSZ számára, hogy kormányzati szerepet vállaljon, akkor sokkal konkrétabb feltételeket és határidőket szabna az együttműködés feltételeként.

Markó kifejtette: az RMDSZ nem akar bárkivel kormánykoalíciót alkotni, de ha olyan pártokkal együtt vállalhat kormányzati szerepet, amelyekkel már együttműködött, akkor nem maradna ellenzékben. Egy következő esetleges együttműködést azonban részletes kormányprogramhoz kötné, amelyben pontos határidők is szerepelnek, nem úgy mint a 2004-ben megkötött hasonló dokumentumban.

Hozzátette: először fordult elő, hogy az RMDSZ egy olyan fontos célkitűzését, mint a kisebbségi törvénytervezet, még részlegesen sem valósíthatta meg.

A jogszabálytervezetről - amely a parlament szakbizottságában rekedt meg - elmondta: az RMDSZ továbbra is ragaszkodik hozzá, de elfogadása csak akkor sikerülhet, ha olyan parlamenti többséget sikerül kialakítani, amelynek érdeke lenne a kisebbségek jogállását szabályozó törvény megszületése.

Erről a sikerről jelenleg azonban nincs semmi bizonyosság - fűzte hozzá Markó -, mert jelenleg a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) együtt mintegy húszszázalékos támogatottságú kisebbségi kormányt alkotnak, és a parlamentben nem létezik átlátható többség.

A Traian Basescu államfő felfüggesztése kapcsán Markó elismerte, hogy a román parlament áprilisi döntése hiba volt. Ugyanakkor szerinte az RMDSZ-nek az az álláspontja, miszerint Basescu megsértette az alkotmányosság keretét, helyes volt, de nem kellett volna eljutni a felfüggesztésig, amely végül az államfő leváltásáról szervezett népszavazáshoz vezetett.

Szerencsésnek tartja, hogy akkor derült ki: az RMDSZ szavazói nem mindig értenek egyet a szervezettel, amikor nem közvetlenül a szövetségről voksoltak. "Sokkal jobb, hogy egy ilyen referendum alkalmából tudtuk meg, hogy kommunikációs problémákkal küszködünk" - mondta Markó. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS