2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gallup: Băsescu húsz százalékot esett, Tăriceanu húsz százalékot nyert

2007. július 30. 16:55, utolsó frissítés: 20:25

Húsz százalékkal csökkent két hónap alatt Traian Băsescu bizalmi indexe – derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézet legújabb, hétvégén közzétett felméréséből. A kutatás szerint május és július között a korábbi 63-ról 43 százalékra csökkent az elnökben bízók aránya.

Húsz százalékkal, a májusi 21-ről 41 százalékra nőtt azonban a Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő politikáját támogatók száma. A kormányfőről a lakosság 15 százaléka gondolja úgy, rossz politikát folytat, a megkérdezettek 28 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem ért mindenben egyet a miniszterelnökkel. Az igazságszolgáltatás és a parlament tevékenységével csupán a megkérdezettek 21 százaléka elégedett, 62 százalékuk pedig elégedetlen.

A népszerűségi listán Gigi Becali, az Új Generáció Pártjának (PNG) elnöke a májusi arányához hasonlóan 25 százalékon áll – miközben júniusban 31 százalékos volt a támogatottsága. Nőtt azonban Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökének népszerűsége. A PRM vezér a májusi 7 százalékról 12-ra növelte támogatottságát, Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) elnöke bizalmi indexe 3 százalékról 9 százalékra emelkedett. Mircea Geoană szociáldemokrata (PSD) pártelnök népszerűsége továbbra is 14 százalék.

Theodor Stolojan, a Liberális Demokrata Párt (PLD) és Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke egyaránt népszerűségvesztést könyvelhet el: Stolojanban a lakosság 23 százaléka bízik, míg ez az arány korábban harminc százalékos volt. Boc támogatottsága 19-ről 16 százalékra esett vissza.

A közvéleménykutató intézet felmérése szerint a legnépszerűbb párt továbbra is a PD, 41 százalékkal, második 20 százalékos támogatottsággal a PSD, őket követi a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 21 százalékkal és a PNG 10 százalékkal. A PRM a legközelebbi választásokkor bejutna a parlamentbe. Nem úgy az RMDSZ - a Gallup szerint három százalékos támogatottsággal a magyar párt kiesne a parlamentből. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS