2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Teoctist pátriárka

2007. július 30. 19:57, utolsó frissítés: 19:57

92 éves korában elhunyt Teoctist ortodox pátriárka, a román görögkeleti egyház feje.

Az egyházfő betervezett prosztataműtéten esett át hétfőn, de az orvosi beavatkozást követően szívinfarktust kapott. Az orvosok már nem tudták életre kelteni.

A műtétet a bukaresti Fundeni onkológiai kórház urológiai osztályán hajtották végre. A szívműködéssel kapcsolatos bonyodalmak váratlanul érték az orvosokat, hiszen a román hírforrások szerint egész nap biztató jelek érkeztek Teoctist egészségi állapotáról.

A pátriárka karrierje azt követően ívelt magasra a román ortodox egyházban, hogy 1950-ben a zsinat megválasztotta püspök-helyettesnek. Ezt követően a Románia keleti részén található moldvai megyék érsekévé és metropolitájává vált, majd a szebeni egyházmegye érsekhelyettese és az erdélyi egyházkerület metropolita-helyettesi tisztségét is ellátta. 1999 óta tiszteletbeli tagja volt a Román Tudományos Akadémiának.

AZ AFP emlékeztetett arra, hogy a kommunizmus bukása után, 1989 végén a rá nehezedő nyomás hatására visszavonult az egyház éléről, a hívek szemére vetették a Ceausescu-rezsimmel való kapcsolatait. A Sinaia kolostorban eltöltött néhány hét után azonban meggondolta magát, és visszatért tisztségébe, amelyet haláláig betöltött.

Teocist 1999-ben történelmi lépést tett, amikor hozzájárult ahhoz, hogy II. János Pál pápa háromnapos látogatást tegyen a többségében ortodox vallású országban.

A pátriárka utolsó éveit annak szentelte, hogy 20 ezer hívőt befogadó székesegyházat emeltessen Bukarestben "a nemzet üdvére", a tervet azonban számos román megalománnak tartotta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS