2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeptember 9-én választják meg Teoctist utódját

2007. július 31. 14:42, utolsó frissítés: 14:42

Várhatóan szeptember 9-én választják meg a román ortodox egyház új vezetőjét. Teoctist pátriárka elhalálozása után máris elkezdődtek a találgatások, hogy ki lesz a következő román ortodox egyházfő. A sajtó spekulációi nem egyhangúak, de a leggyakrabban a moldvai Daniel, az olténiai Teofan, és a kolozsvári Bartolomeu Anania metropoliták nevét emlegetik.

A Cotidianul szerint a román ortodox egyházon belül meghúzódó tradicionalista, illetve az ökumenizmus gondolatát inkább felkaroló szárnyak közötti, hosszabb ideje tartó konfliktus kimenetelétől függ, hogy ki lesz a következő pátriárka. Az egyházi szabályok 41 napot adnak az új egyházfő megválasztására.

A lapok szerint a román görögkeletiek ideiglenes pátriárkája várhatóan a bánsági Nicolae Corneanu metropolita lesz, aki ha elfogadja ezt a tisztséget, akkor nem jelöltetheti magát a szeptemberi pátriárkaválasztáson.

A Gandul emlékeztet arra, hogy évekkel ezelőtt maga Corneanu beismerte: együttműködött a Securitátéval.

Teoctist temetésének időpontjáról kedden dönt az ortodox egyház állandó zsinata. Várhatóan vatikáni küldöttség is részt vesz majd a végső búcsú gyászszertartásán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS