2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

7%-on hagyta az irányadó kamatot a BNR

2007. augusztus 01. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Kedden nem hajtott végre kamatcsökkentést a román jegybank (BNR), irányadó kamatát továbbra is 7%-on tartja, míg inflációs célsávját 2,5-4,5%-ban állapította meg. A kamatszint tartásánál az infláció mérsékelt szintjére hivatkozott, megjegyezve ugyanakkor, hogy fokozatosan az EKB által gyakorolt kamatpolitikához kívánja igazítani a magáét.

Elemzők szerint – akik előzetesen többnyire a kamattartásra "voksoltak" – a jövőben árnyomásra lehet számítani, elsősorban a szárazság okozta drágulás, a növekvő nyersolajárak és a fiskális lazítás politikája miatt is.

Június végén volt legutóbb kamatcsökkentés: a központi bank 25 bázisponttal 7%-osra mérsékelte irányadó kamatát, az infláció mérséklődésére hivatkozva. Ez volt a bank negyedik kamatcsökkentése az idén, összesen 1,75 százalékpontos volt eddig a csökkentés.

A bank ugyanakkor közölte, hogy éberen figyel a középtávú inflációs célok teljesülésére. Az éves szintű drágulás 3,8%-osra mérséklődött májusban, kedvezően alakul a jegybank idei 3-5 százalékos inflációs várakozása alapján. Egyes elemzők számítottak a kamatcsökkentésre, elsősorban a lej árfolyamának utóbbi időben jelentkező markáns emelkedése kapcsán.
A BNR ezt megelőzően május elején szállította le ugyancsak 25 bázisponttal 7,25%-ra az irányadó kamatot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS