2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politikai döntés lesz az ortodox pátriárka megválasztása?

2007. augusztus 01. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

A politikának is nagy szava lesz az új bukaresti ortodox pátriárka megválasztásában - írta szerdán a román sajtó arra hivatkozva, hogy az új egyházfő személyét kijelölő egyházi testület majdnem felét politikai és üzleti kapcsolatokkal rendelkező világiak alkotják.

A Ziua szerint az új pátriárkát - várhatóan szeptember 9-én - megválasztó egyházi testület tagjainak több mint 45 százaléka nem egyházi személy, s ezeknek legalább 70 százaléka politikailag elkötelezett. Ők ugyanis egyebek között szakhatósági felügyelő, prefektúrai főjegyző, múzeumigazgató posztot töltenek be.

A listán olyan személyek szerepelnek, mint a nagyváradi egyetem rektora, aki korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjaként képviselői mandátumot is szerzett, s aki ellen az ügyészek jelenleg egy korrupciós ügyben vizsgálódnak. A következő pátriárkáról viszont olyan miniszteri tisztséget betöltött világiak is szavaznak majd, akik a Demokrata Párt (PD) vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) prominens tagjainak számítanak.

Az Adevarul szerint miközben minden párt siratja a hétfőn szívinfarktusban elhunyt Teoctist pátriárkát, a háttérben már elkezdődtek az egyezkedések az új egyházfő megválasztásáért. A lap szerint azért tapasztalható fokozott érdeklődés a politikai erők részéről a pátriárkaválasztás iránt, mert az egyház a rendszerváltás óta mindig jelentős mértékben befolyásolta a parlamenti választásokat.

A bukaresti sajtó szerint igazából csak két esélyes jelölt pályázik az egyházfői székre, így a választásig ideiglenes pátriárkának kinevezett Daniel metropolita mellett Teofan metropolita reménykedhet még a vezetői tisztség elnyerésében.

A Cotidianul szerint az ökumenizmust felkaroló Daniel moldvai metropolita az esélyesebb. A hagyomány is mellette szól, ugyanis a legutóbbi négy román pátriárka is a Románia keleti megyéit magában foglaló egyházkerület éléről került a legmagasabb román ortodox egyházi tisztségbe. Ugyanakkor az Adevarul úgy tudja, hogy a klérus körében Teofant többen támogatják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS