2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Patthelyzet Năstase ügyében: szeptember 7-én dől el a "Zambaccian" ügyirat sorsa

2007. augusztus 01. 17:25, utolsó frissítés: 23:24

Szeptember 7-én dönt a Legfelsőbb Semmítő-és Ítélőszék melletti Ügyészség (ICCJ) a korrupcióellenes eljárásba fogott Adrian Năstase ex-miniszterelnök "Zambaccian" ügyiratcsomójának sorsáról. Az Alkotmánybíróság (CC) három hete alkotmányellenesnek nyilvánította azt a jogszabályt, minek alapján a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a politikus ellen elindította az eljárást.

Az alkotmánybíróság döntése patthelyzetet teremtett a Zambaccian ügyben, ugyanis ennek következtében nem szünt meg a bűnvádi eljárás. De a vizsgálat kimeneteléről sem rendelkezett, a további döntést a Legfelsőbb Semmitő- és Ítélőszék melleti Ügyészségre bízva.

A DNA 2006 januárjában indította el a bűnvádi eljárást a szociáldemokrata politikus ellen, amikor a miniszteri felelősségrevonás törvénye értelmében nem kellett engedélyt kérnie ahhoz az államelnöktől vagy parlamenttől a bűnvádi eljárás kezdeményezéséhez.

Az erre vonatkozó jogszabály időközben módosult, így eszerint kik kell kérnie a két intézmény engedélyét. Az Alkotmánybíróság nemrégiben úgy vélte, a jelenleg érvényben lévő büntetőjogi eljárás megfosztja a kormány volt tagjait mentelmi joguktól, mely a kormánytag mandátumának lejárta után is érvényben marad egy ideig. (evz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS