2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két új negyed épül Kolozsváron: 7 000 lakás

2007. augusztus 01. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Több mint hétezer új lakás épül Kolozsváron a következő években: a város szélén két új negyedet húz fel a város önkormányzata, a magánszféra bevonásával. A lakások együttes értéke több 100 millió eurót tesz ki.

Folyamatban van az Ifjúsági negyednek nevezett városrész létrehozásának engedélyezése, ugyanakkor a városvezetés már aláírta az eddigi legnagyobb ingatlanfejlesztő projektjére vonatkozó szerződést egy magánvállalattal. Ennek értelmében a Kisbács és Kolozsvár határában lévő, Lombului nevű legelőn hatezer lakást építenek fel.

Az egykori Ószer helyén kormánytámogatásból mintegy háromszáz szociális lakás épülhet, és az elöljárók arra várnak, hogy a Casarom céggel több mint hét éve aláírt, új lakónegyed építésére vonatkozó szerződés is kézzelfogható eredményt hozzon. „Az új városnegyedek felépítése után csökkenhetnek az ingatlanárak, azonban zuhanásra nem kell számítani” – mondta a Krónikának Boros János alpolgármester.

Szakértői véleményekre alapozva állította: a következő három esztendőben Kolozsváron az önkormányzati fejlesztéssel párhuzamosan tart majd a magánszemélyek lakásépítési rohama is, azonban az eddiginél kisebb intenzitással.

Néhány év múlva valószínűleg stagnál majd a lakásépítés, illetve az árak is; erre vélhetően az új városnegyedek munkálatainak befejezése után lehet számítani. „Addig azonban az eddiginél sokkal kisebb ütemben ugyan, de az árak folyamatos növekedésével kell számolni” – magyarázta az alpolgármester.

Kolozsvár új városnegyedeiben a lakások többsége eladásra épül, a partnercégekkel kötött szerződések mindegyike megszabja, hogy mennyi idő alatt kell azokat értékesíteni. Boros szerint az építőcégek érdekében áll minél hamarabb értékesíteni a lakásokat, ezért a piaci árnál valamivel alacsonyabb összeget kérnek majd.

Nem mutatkozik viszont haladás a Györgyfalvi negyed végén lévő 50 hektáros, Borháncsként ismert területre tervezett lakások ügyében. A Casarom céggel több mint hét éve kötött szerződést a városháza egy 1000 magánházból álló negyed megépítésére, azonban a helyi tanács nem tudta teljesíteni a szerződésben foglalt kötelezettségét: a terület közművesítését. Néhány hónapja ezt a cég átvállalta, a városháza az építkezés kezdetére vár. Boros János szerint ez még évekig elhúzódhat. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS