2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: az engedélyeztetés leállítását kéri a Soros

2007. augusztus 02. 14:03, utolsó frissítés: 14:03

A verespataki aranybánya engedélyeztetési folyamatának a leállítását és a tervvel kapcsolatos "visszaélések" megakadályozását kéri a Soros Alapítvány. A Mediafax által ismertetett közleményben a szervezet vezetősége aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Fehér megyei tanács az érvényes bírói döntést tudatosan figyelmen kívül hagyva, harmadszor is kiállította a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat nevére a projekt jóváhagyási folyamatához szükséges településrendezési engedélyt.

Korábban már a gyulafehérvári és a kolozsvári törvényszék is érvénytelenítette ezt az iratot, de hétfőn a megyei tanács elnöke, Ion Dumitrel bejelentette: az általa vezetett tanács újabb engedélyt bocsátott ki az RMGC-nek.

A Soros Alapítvány szerint a beruházás környezeti hatástanulmányának megvitatását nem folytathatja a környezetvédelmi minisztérium vezetése alatt álló szakértői testület, mivel ezzel az újabb engedéllyel sem teljesülnek a folyamat folytatásához szükséges törvényes előírások. Az alapítvány szerint ugyanis nem lehet ugyanarra a beruházásra településrendezési engedélyt kapni olyan változatlan feltételek mellett, amelyek a korábbi irat bíróság általi érvénytelenítéséhez vezettek.

A szervezet kéri a Fehér megyei prefektustól, a miniszterelnöktől, a környezetvédelmi minisztertől és a legfőbb ügyészségtől, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a verespataki aranybányatervvel kapcsolatos "visszaélések" megakadályozásáért. A szaktárcától és a szakértői bizottságtól azt is kérik, hogy állítsák le a terv engedélyeztetési folyamatát. (mti, mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS