2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötszörösére nőtt az ingatlanpiaci tranzakciók száma

2007. augusztus 02. 15:11, utolsó frissítés: 15:11

Az év első öt hónapjában ötször több tranzakciót bonyolítottak le a hazai ingatlanpiacon tavalyhoz képest, derült ki a román közjegyzők szövetségének adataiból. Az Adevarul által idézett statisztika szerint az első öt hónapban közel 140 ezer adásvételt bonyolítottak le, egy évvel korábban csak majdnem 27 ezret.

Ingatlanpiaci szakértők szerint ez az ugrásszerű növekedés nem Románia EU-csatlakozásával magyarázható, hanem részint azzal, hogy sok hitel áramlott a piacra, és megszaporodtak az építkezések, részint a kárpótlás még nem fejeződött be, sok kárpótoltat helyeztek vissza tulajdonjogába ebben az időszakban. Ez utóbbiak többsége kihasználja a magas ingatlanpiaci árakat, azonnal eladja visszaszerzett javait. Az ötször több tranzakció nyomán befizetett adónak köszönhetően 90 millió euróval gazdagodott az államkassza.

Szakértők szerint várhatóan még öt-hét évig tart a gyors ingatlanpiaci föllendülés, és emiatt a befektetési célú ingatlanvásárlás hozama nagyobb lesz, mint az Európai Unióban általában. (mti, adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS