2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkészült Románia zöldenergia-térképe

2007. augusztus 02. 15:53, utolsó frissítés: 22:15

A háztartásban használt víz melegítéséhez szükséges energiának 50%-át, a fűtéshez szükséges energia 15%-át termelhetnénk ki napenergiából, ha teljes mértékben kihasználnánk országunk adottságait – mondta Korodi Attila környezetvédelmi miniszter augusztus 2.-i sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta Románia szél- és napenergia térképét.

Szélenergia kitermeléshez legalább 4m/s sebességgel kell fújjon a szél 10 m magasságban. Ez a Közép-Moldvai Fennsíkon, Dobrudzsában és a Kárpátok legmagasabb részein jellemző. A napenergia térkép bemutatásakor a miniszter hangsúlyozta, nem használjuk ki elég nagy mértékben országunk adottságait, holott az ország dél-keleti része igen erős ezen a területen. Továbbá Romániában igen erős a biomassza potenciál, a geotermális energia, jól lehet használni a szélenergiát és a napenergiát.

Mivel a zöld energiák előállítása költséges, a Környezetvédelmi Alap minimum 50.000 és maximum 20.000.000 lej értékű társfinanszírozást nyújt azokra a projektekre, amelyek a megújuló energiák használatát célozzák meg. A Gazdasági és Pénzügyminisztérium mellett működik az Országos Energiamegőrzési Ügynökség, amely szintén támogat ilyen jellegű projekteket.

Korodi elmondta, Romániában 2006-ban a villamosenergia 31%-át zöld energiákból állították elő, ami igen jó arány. Ezt 2010-re 33%-ra, 2015-re 35%-ra, 2020-ra pedig 38%-ra kell növelni.

Az Európai Unió új energetikai politikái hangsúlyt fektetnek a zöld energia hatékony felhasználására. Célként tűzték ki, hogy 2020-ig a 90-es évekhez viszonyítva 20%-al csökkentsék az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátást. Emellett cél, hogy a felhasznált energiák legalább 20 %-át állítsák elő megújuló energiaforrásokból, jelenleg ez az arány 7%-os. (sajtóközlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS