2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SAR: az EU-átlagnál háromszor több közúti baleset történik Romániában

2007. augusztus 02. 18:58, utolsó frissítés: 18:58

Háromszor több közúti baleset történik Romániában az európai uniós átlaghoz képest - derült ki a Román Akadémiai Társaság (SAR) civil szervezet csütörtökön bemutatott tanulmányából. A közúti balesetek gyakorisága mellett azt is kimutatták, hogy ezek Romániában sokkal súlyosabbak, mint az EU-ban.

Így miközben az EU-ban átlagosan csak minden negyvenedik baleset után számolnak egy halottat, Romániában minden harmadik közúti incidens halálos áldozatot szed.

A tanulmány készítői főként a romániai úthálózat fejletlenségével magyarázzák ezt. Az elmúlt években elindított jelentős infrastruktúra-fejlesztési programok ellenére is túl kevés az autópálya és a kerülőút, így a fő európai útvonalak is számos települést érintenek, ami növeli a balesetveszélyt.

Emellett a létező utak sincsenek megfelelő állapotban. Az autópályák és közutak gondozásáért felelős országos társaság adatai szerint a DN jelzésű, fővonalaknak minősülő országutak 30 százaléka rossz állapotban van, mivel késéseket tapasztaltak a karbantartásukban, 60 százalékuk pedig gyors felújításra szorul.

Az országban a következő hét évben 1800 kilométer autópályát tervez építeni, ami majdnem 13 milliárd euróba kerül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS