2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolcezren vettek részt Teoctist temetésén

2007. augusztus 04. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

A világ minden sarkából összegyűlt ortodox egyházi elöljárók mellett Walter Kasper bíboros vezetésével vatikáni küldöttség is részt vett a hétfőn elhunyt Teoctist ortodox pátriárka bukaresti temetésén.

A bukaresti patriarkátus katedrálisában három napig volt felravatalozva az egyházát 21 éven keresztül vezető Teoctist. Lerótta kegyeletét többek között Traian Băsescu államelnök, valamint Ion Iliescu és Emil Constantinescu volt államfő és Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök.

A pénteken hajnalban kezdődött gyászszertartás keretében tartott temetési misét I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka celebrálta. A belügyminisztérium adatai szerint mintegy nyolcezren vettek részt a több televíziós csatorna által is közvetített szertartáson.

A kormány nemzeti gyásznapot rendelt el, így pénteken minden hivatalban félárbocra eresztették a nemzeti lobogót. Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) arra kérte az elektronikus médiát, hogy pénteken ne sugározzanak szórakoztató jellegű műsorokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS