2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövőre megtanul néhány szót magyarul - ígéri az államfő

2007. augusztus 06. 10:14, utolsó frissítés: 10:34

Egységre szólította fel Traian Băsescu a székelyföldi románokat és magyarokat, hogy közös erőfeszítéssel járuljanak hozzá régiójuk fejlődéséhez. A Rompres szerint az államfő, aki szombaton és vasárnap Kovászna és Hargita megyében volt magánlátogatáson, azt hangsúlyozta: nincs külön üzenete az itt élő magyaroknak és románoknak.

Egységes üzenetet továbbított, amelyben az etnikumok közötti kapcsolatok pozitív alakulásának kulcsaként a gazdasági fejlődést jelölte meg. Arra szólította fel a Hargita és Kovászna megyében élő románokat és magyarokat, hogy közös erőfeszítéssel járuljanak hozzá a régió gazdasági és szociális fejlődéséhez.

Băsescu megállapította: mindkét megye lemaradt az ország többi megyéjéhez képest, főként a közutak állapota tekintetében, amit “nehéz magyarázni bármiféle politikai vagy gazdasági szempontból”.

Az államfő az utak állapotát szombaton is élesen bírálta, amikor meglátogatta a Kovászna fürdővárosban működő szívkórházat. Úgy vélte, hogy Kovászna megyének a természeti adottságok mellett egy valami még hiányzik, a jó minőségű úthálózat. Megengedhetetlen, hogy ilyen szép vidéken széttörd a kocsidat" - nyilatkozta Băsescu.

Az államfő részt vett Kommandón egy helyi ünnepségen is, ahol megígérte, hogy gyakrabban ellátogat majd Kovászna megyébe, mivel az itteni táj nagyon szép, az emberek pedig rendkívül vendégszeretők. Azt is megígérte, hogy a jövő évi kommandói ünnepségre néhány szót magyarul is megtanul. A helyiek vendégszeretetét Băsescu – saját bevallása szerint – egy kovásznai magyar családnál tapasztalta meg péntek este.

Mint fogalmazott, annyira jól érezte itt magát, hogy az eredetileg öt percesre tervezett látogatás végül két óra hosszúra nyúlt. Elmondta azt is, hogy a vendéglátók kaporral ízesített, túróval töltött fánkkal kínálták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS