2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A biodízel átszabja a román mezőgazdaságot

2007. augusztus 07. 10:19, utolsó frissítés: 10:19

A repcetermesztésben hektáronként ötven százalékos nyereség kecsegteti a gazdákat – adta hírül a Cotidianul című napilap. A mezőgazdaság ezen ágának gyors felfutását azzal magyarázzák a szakértők, hogy nagy a külföldi és belföldi kereslet a biodízel iránt, amelynek alapanyaga a repce.

Hektáronként 3,5-4 tonna termést is be lehet gyűjteni, miközben a repce tonnánkénti ára eléri a 300-310 eurót. Számítások szerint egy hektár megművelése 700 dollárba kerül, a termés eladásából pedig akár 1085 dollár is ütheti a termelő markát. Ez 50%-os profitot jelent.

Lucian Buzdugan, az olajtermő növények tanácsának elnöke szerint emiatt a repceföldek felülete várhatóan évente 20-30%-kal nő majd. A mezőgazdasági minisztérium kimutatása szerint az elmúlt évben több mint háromszorosára nőtt a repcével beültetett föld felülete, amely jelenleg megközelíti a 368 ezer hektárt. A repcetermesztőknek a változó klíma miatt sem kell aggódniuk, ugyanis a Romániát súlytó aszály legkevésbé ennek az olajtermő növénynek árt.

Becslések szerint 2008-tól Románia egyike lesz a világ tíz legnagyobb biodízel termelőjének. Az ország a jelenlegi 4,5 millió tonna helyett 2010-től már évi 11 millió tonnát állít elő. Az ország 3,4 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területtel rendelkezik.

Az Európai Unió irányelvei szerint a jelenleg uniós szinten 2% körüli bioüzemanyag-felhasználást 2010-re 5,75%ra kell feltornászni az össz-üzemanyag felhasználáson belül. (cotidianul, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS