2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Válságban a háromszéki burgonyatermelés

2007. augusztus 07. 16:51, utolsó frissítés: 16:56

Válságba került idén a burgonyatermelés az aszály miatt Háromszéken, az előrejelzések szerint ugyanis felére csökkent a tavalyihoz képest az idei termés – fejtette ki a Krónika napilapnak Barabás Géza, Kovászna megyei mezőgazdasági igazgató.

Barabás kifejtette ez azért súlyos jelenség, mivel a háromszékiek legfontosabb mezőgazdasági terméke a burgonya. A szakember szerint a gyenge termést már az esőzések sem javíthatják fel.

Kovászna megyében idén több mint 20 ezer hektáron ültettek burgonyát, de míg tavaly hektáronként 20 ezer kilogrammos átlagtermést takarítottak be, idén alig 12 ezer kilogramm krumplit sikerült begyűjteniük hektáronként a mezőgazdászoknak.

Ebből a mennyiségből hektáronként alig 5-6 ezer kilogramm lesz étkezési burgonya, és az is apró és gyenge minőségű – közölte a mezőgazdasági szakértő.

Kovászna megye országos szinten a szomszédos Hargita és Brassó megyékkel versenyez a burgonyatermesztésben, és mivel az aszály mindenhol hasonló károkat okozott, a gazdák várhatóan megemelik áraikat, hogy megtérüljenek költségeik – vélte Barabás. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS