2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olteanu: EP-választás november végén vagy decemberben

2007. augusztus 08. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

November végén vagy december elején tartják meg az európai parlamenti választást – közölte kedden Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke. A pontos időpont meghatározása kizárólag Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök hatáskörébe tartozik. Olteanu szerint a kormányfő várhatóan szeptemberben konzultál a pártokkal, s ennek nyomán kitűzi majd a szavazás pontos dátumát.

A házelnök emlékeztetett arra, hogy a törvényes előírások szerint legkésőbb a választás előtt két hónappal kell kihirdetni az időpontot. A kormányfő korábban már egyeztetett a pártokkal erről a témáról. Azon a találkozón szinte mindegyik politikai erő a választás mihamarabbi lebonyolítását sürgette. A közvélemény-kutatásokban jelenleg toronymagasan vezető Demokrata Párt (PD) szerint már október végén urnákhoz kell szólítani a választókat.

Megfigyelők szerint a PNL érdeke az, hogy minél később, vagyis decemberben legyen a választás. Tăriceanu habozásának fő oka: Băsescunak szándékában áll meghirdetni az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetéséről szóló népszavazást, az őt támogató demokraták pedig máris jelezték: a költségek szempontjából indokolt lenne a választás és a népszavazás egyidejű lebonyolítása. A kormányfő elemzők szerint attól tart, hogy Băsescu a már így is 43%-os támogatottságnak örvendő demokraták húzóerejévé válik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS