2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már nem csak helyi ügy a földcsuszamlások megelőzése

2007. augusztus 08. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

Jóváhagyta a kormány tegnap a földcsuszamlás veszélyének kitett területek feltérképezését célzó program módszertanát, amelyet a fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztérium állított össze.

A program kockázati térképek elkészítését finanszírozza központi, valamint a helyi hatóságok költségvetéséből. A természeti jelenségek előfordulási térképe egy megye területén a fölcsuszamlás előfeltételeiről, valamint megelőzési és a kárcsökkentési intézkedésekről tartalmaz adatokat. Ezek a 8 fejlesztési régió 41 megyéjében készülnek el. A kockázati térképek a földcsuszamlás, földrengés veszélyének kitett zónákat listázzák.

Az eddigi előírások szerint a helyi és megyei tanácsoknak kellett volna finanszírozniuk e térképek elkészítését. A minisztérium körülbelül 1 millió új lejjel segítette 25 terv elkészítését. A most elfogadott módszertan szerint a helyi tanácsok legalább 50 %-át kell hogy finanszírozzák a terveknek.

A földcsuszamlás veszélyének kezelése esetében a hangsúlyt mindinkább a megelőzésre és a kockázatok csökkentésére kell tenni. A földcsuszamlás veszélyének kitett területek országos feltérképezése az első fontos lépés egy földcsuszamlás-megelőzési, védekezési stratégia kidolgozásához – mondta Borbély László miniszter a program elfogadását követően. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS