2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Átvilágítja a CNSAS az ortodox egyházfőket

2007. augusztus 08. 15:41, utolsó frissítés: 17:34

Legkésőbb az új pátriárka megválasztásáig átvilágítja a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) a magasrangú ortodox egyháztagokat és püspököket, valamint a pátriárkátusi szék várományosait. Erről a CNSAS augusztus 7-i ülésén döntött, azt követően, hogy a 12 civil szervezetet és alapítványt tömörítő Román Civil Fórum (FCR) másodszor fordult az intézményhez ebben az ügyben.

Az átvilágítás érdekében a CNSAS a Hírszerző Szolgálathoz (SRI) és Külügyi Hírszerző Szolgálathoz (SIE) fordult, hogy nyilatkozzanak azzal kapcsolatban, hogy az elhunyt Teoctist pátriárka lehetséges utódai együttműködtek-e a szekuritátéval vagy sem.

A CNSAS-on belüli források szerint a vizsgálat az ortodox egyház 12 olyan személyét, prelátusát érinti, akikről a SRI és SIE korábban azt nyilatkozta, nem birtokol róluk semmilyen, átvilágítást megkönnyítő információt.

A titkosrendőri együtműködéssel gyanúsítottak között van Daniel moldovai, Teofan olteniai, Bartolomeu kolozsvári, valamint Teodosie Tomitanul Tomis, ortodox egyházközségi püspök. A pátriárkátusi székre pályázó és egyben legesélyesebb Daniel mitropolita például a kommunizmus ideje alatt Svájcban doktorált.

A CNSAS által elindított vizsgálatra reagálva az ortodox egyház szóvivője azt nyilatkozta, a szent zsinat továbbra is fenntartja a lusztrációra vonatkozó álláspontját, vagyis nem ellenzi a klérusai múlt rendszerbeli dossziéinak nyilvánosságra hozatalát, de korrekt és “igazságos” kivizsgálást vár.

Tavaly Traian Băsescu államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanácstól (CSAT) az egyháztagok titkosrendőri múltjára vonatkozó vizsgálatok engedélyezését kérte, tekintettel arra, hogy az ügy nemzetbiztonsági kérdésnek minősült.

A CSAT tavalyi döntését követően több egyházfő elismerte, 1990 előtt együttműködési szerződést írt alá a Securitateval, illetve besúgó volt: ilyen Nicolae Corneanu, a bánsági ortodox egyházmegye mitropolitája.

Nyilvánosságra hozta titkosrendőrségi tevéknységhez fűzödő múltját még, Teodosie tomisi püspök, aki 1987-ben írt alá együttműködést a Securitateval – erről úgy nyilatkozott: hazafias tett volt. Andrei Anreicuţ gyulafehérvári ortodox püspök és Iustin Marchis a bukaresti Stavropoleos egyik egyházi vezetője, egy hétre rá maguk is beismerték, Ceauşescu rezsim idején besúgtak a politikai titkosrendőrségnek. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS