2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: tanulják idegen nyelvként a románt a magyar gyerekek!

2007. augusztus 09. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

Sajátos rendszert kell bevezetni a romániai magyar gyerekek számára abban az értelemben, hogy a román nyelvet idegen nyelvként oktassák nekik – nyilatkozta szerdán Traian Băsescu államfő Kovászna városban. A jelenlegi oktatási rendszer nem tesz különbséget a román és a nem román anyanyelvű gyerekek között, ezért mindenki egységes tanrend szerint tanulja a román nyelv és irodalmat.

A Mediafax hírügynökség szerint Băsescu elmondta: a helyi lakosokkal folytatott beszélgetésből kiderült, hogy főként a román nyelv oktatásának a módszerével elégedetlenek. Egyrészt azt sérelmezték, hogy Székelyföldön a román nyelvtanárok között túl sok a helyettesítő pedagógus, másrészt pedig azt, hogy gyerekeiket pont úgy kezelik a román nyelvórákon, mint a román anyanyelvűeket, ami miatt nehezen sajátítják el az állam nyelvét.Băsescu szerint a sajátos rendszert legalább az elemi iskolában kellene alkalmazni, hogy a magyar családokból származó diákoknak könnyebb legyen a román megtanulása.

Világos, hogy nem lehet úgy tanítani egy romániai magyar gyereket, mint egy olyan társát, aki otthon hét évig románul beszélt – mondta Băsescu, aki szerint a románnyelv-tanárnak mind a román, mind a magyar nyelvet ismernie kell.

Az RMDSZ már a rendszerváltás óta szorgalmazza ennek a nyelvoktatási formának a bevezetését, de sikertlenül. Nyelvészek szerint ez a különbségtétel elősegítené, hogy a Székelyföldön élő magyar gyerekek is jobban megtanulják a románt, ami esélyegyenlőséget biztosítana számukra a különböző iskolai vizsgákon.

Băsescu kifejtette véleményét a közvetlen beruházásokról is, amelyek Kovászna megyében rendkívül alacsonyak. Szerinte egyrészt a fejletlen infrastruktúra, másrészt pedig az távolítja el a befektetőket, hogy kialakult az a benyomás, miszerint etnikai viták törhetnek ki a megyében. (mediafax, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS