2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

'90-es bányászjárás: civil tüntetők fegyveres elnyomására adott parancsot Iliescu, törvénytelenül

2007. augusztus 09. 10:28, utolsó frissítés: 10:41

1990-ben a bukaresti Piaţa Universităţii téren tűntető civilek fegyveres elnyomását rendelte el Ion Iliescu ex-államfő anélkül, hogy engedély kért volna erre a Legfelsőbb Védelmi Tanácstól (akkoriban Legfelsőbb Katonai Bizottság) – közölték tegnap a katonai ügyészek a jelenlegi szociáldemokrata szenátor ellen '90-es bányászjárás ügyében folyó eljárásról.

A fegyveres beavatkozást Ion Iliescu államelnöki minőségben rendelte el – a katonai akció során lőszert és TAB páncélautókat használtak, emellett más fegyveres erőket is bevetettek az erőszakosan megnyilvánuló civilek ellen – áthágva ezzel a 92/1990-es törvényerejű rendelet 82 cikkelyében biztosított jogköreit – áll az ügyészség által közzétett dokumentumban.

Az ügyészek szerint a hadsereg mozgosítására különleges esetekben, mint például a '90-es civil demonstráció, a parlamentnek is engedélyt kellett volna adnia. A katonai riadó kibocsátását pedig egyedül a védelmi miniszter rendelhette volna el. A hadsereg akkori mozgosítása során sem egyik, sem másik nem történt meg.

Iliescu '90-es bányászjárást tartalmazó ügyiratcsomóját az alkotmánybíróság döntése értelmében a katonai ügyészség júliusban átutalta a polgári bíróságok hatáskörébe, tekintettel arra, hogy katonai bíróságok többé nem ítélkezhetnek civilek esetében.

A PSD-szenátor ellen 2007 június 19-én indult el a bűnvádi eljárás, az első beidézéseknek Ion Iliescu különböző ürügyek okán nem tett eleget. Az ügyiratban szereplő vád rendkívül súlyos gyilkosságban való bűnrészesség. (newsin/hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS