2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeptember 12-én választanak új pátriárkát

2007. augusztus 09. 13:12, utolsó frissítés: 14:39

Szeptember 9-e helyett 12-én választ utódot az ortodox zsinat a pátriárkátusi székbe – döntöttek erről az állandó pátriárkátusi igazgatás tagjai.

Az állam külön rendelkezik a görög-keleti egyházon belüli tisztségválasztásról. Eszerint pátriárka lehet bármely ortodox mitropolita, érsek vagy püspök, aki román állampolgár, helyt állt az egyházon belül, valamint tiszta életvitelével, hitbuzgalommal, tudással, és az ortodox tanítás védelme és terjesztése által bevonult az egyház és a hívek köztudatába.

A Securitate Irattárát vizsgáló Bizottság (CNSAS) keddi döntése értelmében még az új pátriárka megválasztása előtt 12 magas rangú ortodox egyházi vezetőt világítanak át a Román Civil Fórum (FCR) kérésére. Tavaly az államelnök kezdeményezésének következtében a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) engedélyezte a klérusok átvilágítását, minek következtében több egyházi vezető beismerte, besúgott a szekuritáténak.

A román sajtóban megjelentek alapján az egyházfői tisztségre legesélyesebbek Daniel mitropolita, Teofan mitropolita és Bartolomeu kolozsvári ortodox érsek. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS