2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Voiculescu: Isten ments, hogy a román nyelvet idegen nyelvként tanulják a magyarok

2007. augusztus 09. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Traian Băsescu kétségbeeséséében magyar szavazatokat hajhász javaslatával, mikor arról beszél, hogy a román nyelvet idegen nyelvként és nem anyanelvként kellene tanulniuk a magyar diákoknak – reagált Dan Voiculescu konzervatív (PC) pártelnök az államfő Kovászna megyében tett tegnapi kijelentésére.

„A román nyelvet idegen nyelvhez hasonlítani sértés a románok számára, ugyanakkor újabb alkotmányszegés is, kétségbeesett szavazathajhászásán túl, amellyel a magyar közösség voksait igyekszik megnyerni. Traian Băsescunak államfőként be kellene tartania bizonyos határokat.” – így Voiculescu.

A konzervatív pártelnök arra hivatkozva utasította el az államelnök román nyelvoktatásra vonatkozó javaslatát, hogy amennyiben az állam nyelvét idegen nyelvként kezelik, az rövid időn belül idegen nyelvvé válik majd az országban.

Băsescu Kovászna városban töltött nyaralásán szerzett tapasztalatok nyomán nyilatkozta, hogy az állam nyelve elsajátítását megkönnyítendő a magyar gyerekeknek idegen nyelvként kellene tanulni a románt. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják az államfő szerint, hogy a székelyföldi magyar gyerekek gyengén beszélnek románul. Tehát legalább az elemi osztályokban változtatni kell az eddigi nyelvoktatási módszereken. (hírszerk./paprika rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS