2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánymódosítás: továbbra sincs egyetértés a pártok között

2007. augusztus 10. 14:53, utolsó frissítés: 15:16

A Nagy-Románia (PRM) párton kívül minden parlamenti alakulat támogatná az alkotmánymódosítást, ami még a 2009-es elnökválasztások előtt bekövetkezne – értesít a Realitatea hírügynökség. Nem egyeznek a pártok közötti vélemények azonban abban, hogy az alkotmánymódosítás nyomán, erősebb elnöki rendszer vagy erős parlamenti demokrácia jöjjön létre.

A Demokrata Párt (PD) nyomatékosan egy erősebb elnöki rendszer bevezetését támogatja, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL), Szociáldemokrata Párt (PSD) és RMDSZ a parlament hatáskörének kiterjesztése mellett teszi le a garast.

Victor Ponta szociáldemokrata alelnök szerint az elnököt továbbra is közvetlen választással kellene megválasztani, ez semmi esetben sem jelentene azonban egy olyan erős elnöki funkciót mint az Amerikai Egyesült Államokban.

A PNL hivatalos álláspontja szerint igazi demokráciát csakis egy parlamentáris demokrácia biztosíthat.

Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy nyilatkozott, nem ajánlott egy ember kezében összpontosítani a hatalmat, bárkiről legyen is szó, annál is inkább, hogy Kelet-Európában felerősödtek az autoritárius hajlamok, a populizmus és demagógia.

Egy estleges alkotmánymódosítás során csökkene a jelenleg kétkamarás román parlament létszáma, vagy egy kamarássá alakulhat át. Ez utóbbi megoldást támogatja a Stolojan vezette Liberális Demokrata Párt (PLD) és PD is.

A legvitatottab kérdések között szerepel, hogy milyen esetekben oszlatható fel a parlament, és írhatóak ki újabb választások, továbbá ki a legfőbb döntéshozó külpolitikai és védelmi ügyekben.

Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre van szükség, ami a jelenlegi parlamenti viszonyok közepette kevésbé valószínű. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS