2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Autonómiaügyben tárgyalna Fodor Imre SZNT-elnök a székelyföldön nyaraló elnökkel

2007. augusztus 10. 16:48, utolsó frissítés: 16:55

Az SZNT emlékezteti Traian Băsescu államfőt, hogy egy évvel korábban nyílt levélben kérték a székelyföldi autonómiáról szóló tárgyalások elkezdését, ám azóta sem kaptak választ.

A Fodor Imre SZNT-elnök által aláírt dokumentum szerint azóta Románia EU-tag lett, így az autonómiának is más a politikai kontextusa. A levélben Fodor megemlíti, hogy a nem hivatalos népszavazás keretében eddig mintegy 180 ezer székelyföldi lakos fejezte ki az autonómia iránti igényét.

"Elnök Úr, székelyföldi látogatása során ön is meggyőződhetett arról, hogy a régió Románia legelmaradottabb vidékeihez tartozik, holott természeti és humán erőforrásai által többet érdemelne” – áll a levélben.

Az SZNT meggyőződését fejezi ki, hogy a területi autonómia keretében a közösségek jobban képviselnék érdekeiket, ez pedig az ország fejlődéséhez is hozzájárulna. Ugyanakkor a székelyföldi autonómia a magyar közösség nemzeti identitásának megőrzését is segítené. Az SZNT szerint, ha Traian Băsescu hatékonyan közvetítené a többség felé, hogy a székelyföldi autonómia nem irányul Románia és a székelyföldi románság ellen, a magyar közösség hosszú távon megbízható támogatója lenne a demokráciának. „Ez valamennyiünk érdeke” – áll a dokumentumban. A levél végén az aláírók ismételten kérik a tárgyalások elkezdését. „Székelyföldi látogatása remek alkalom lenne erre a célra” – áll a dokumentum végén. (népújság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS