2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olteanu: ciánmentes alternatívát Verespataknak!

2007. augusztus 13. 10:04, utolsó frissítés: 11:17

Alternatívát kell nyújtani a verespataki bányászoknak, hiszen ciánmentes bányászati technológiák is léteznek, de a település számára a falusi turizmus és általában az idegenforgalom is megoldást nyújthat – fejtette ki Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke.

A politikust a Ziua de Cluj című kolozsvári napilap szombati száma idézte. A lap Olteanut a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat aranybányatervének nyílt ellenzőjének nevezte. A házelnök nemrég Chilében találkozott egy ott élő, bányászati kutatásokat végző román tudóssal, aki azt állítja, hogy a verespataki aranykitermelés ciántechnológia alkalmazása nélkül is lehetséges. Remélem, elhozza majd Romániába is ezt a technológiát, hogy felkínáljuk a verespataki bányászoknak a ciánmentes bányászati lehetőséget is – fogalmazott Olteanu.

Meggyőződése, hogy a faluturizmus mellett a látogatók érdeklődését a Kirnyik-hegyben feltárt kétezer éves római kori bánya önmagában is felkeltheti. Nem ért egyet azzal, hogy ezt megsemmisítsék, hiszen például Franciaországban most éppen arra gyűjtik a pénzt, hogy egy ehhez hasonló bányát ássanak ki idegenforgalmi látványosság céljából.

Olteanu közölte: hamarosan Verespatakra látogat, hogy alternatív megoldásokat ajánljon a helyieknek. Szerinte azt nem teheti meg az állam, hogy megtiltja a cián használatát, ugyanakkor semmilyen egyéb lehetőséget nem kínál fel az ott élő embereknek.

Jelenleg a környezetvédelmi minisztérium vezetése alatt álló szakértői bizottság tanulmányozza az Európa legnagyobb külszíni bányáját tervező beruházás környezeti hatástanulmányát. Ez a testület tesz majd javaslatot a kormánynak, hogy megkaphatja-e az RMGC a kitermelési engedélyt vagy sem, majd a kormánynak kell meghoznia a végső döntést. Ez akár már ősszel is megszülethet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS