2019. május 19. vasárnapIvó, Milán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Perel C. V. Tudor Kovászna megye címere miatt

2007. augusztus 13. 13:16, utolsó frissítés: 13:18

Alig hagyta jóvá a kormány Kovászna megye címerét, már eljárás is indul a döntés ellen: a Nagy-Románia Párt a helyi románság szimbólumait hiányolja a karddal átszúrt szívet tartó páncélos kart tartalmazó jelképből. Corneliu Vadim Tudor értelmezése szerint ugyanis a címer főeleme „egy magyar kard, amely egy román szívet hasít ketté”. A nagy-romániások ezért bejelentették, eljárást indítanak a kormány ellen, hogy az vonja vissza a címer engedélyezését.

A vitatott címerA vitatott címer
Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke a Krónikának elmondta: az Országos Heraldikai Bizottság tagjait azzal győzték meg a címer elfogadásáról, hogy a jelképet a román kormány a két világháború közötti időszakban elfogadta és használta is.

Szekeres Attila címertervező magyarázata szerint a kardot tartó páncélos kar a szülőföld védelmében tanúsított hősiességet jelképezi. A szív az áldozatkészség szimbóluma, de az úgynevezett „régi székely címer” eleme is. Az arany nap és a növekvő ezüst félhold az úgynevezett „új székely címer”, tulajdonképpen a székely nemzet címere.

A három csillag eredetileg a három székely rendet jelképezte, de utal a Háromszéket alkotó székek számára is. „Nagyon hosszú út áll mögöttünk: nehezen sikerült elfogadtatnunk a címert, hiszen számos politikus saját etnikumának jelképeit kereste benne” – számolt be Demeter János megyei tanácselnök. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS