2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyeket dicséri, az RMDSZ-t támadja Băsescu

2007. augusztus 14. 16:11, utolsó frissítés: 16:43

Nem állt szándékomban nyilatkozatokat kiadni a Hargita és Kovászna megyei látogatásom után, de az utóbbi időben elhangzott túlpolitizáló és demagóg kijelentések bizonyos dolgok tisztázására kényszerítenek – kezdte ma délben sajtótájékoztatóját az egyhetes székelyföldi útjáról hazatért Traian Băsescu.

Băsescu elmagyarázta: államfői minőségében, hivatalos látogatáson volt a két megyében. Az, hogy visszautasította a protokollt, nem hagyta, hogy “piros szőnyegeket terítsenek eléje”, azzal magyarázható, hogy az ottani valóságot akarta látni – állította.

Az államfő aggodalmát fejezte ki a két megyében tapasztalható szegénység miatt, és hangsúlyozta: a Székelyföld Romániától való elszakadásának veszélye nem reális. “A románok és a magyarok nagyon jó élnek együtt. A szeparatista eszmék csak a magyar és román politikusok fejében élnek. A szegénység mindenkit egyformán érint” – magyarázta.

Az államelnök példával illusztrálta a Hargita és Kovászna megyében észlelt szegénységet: délután kettőkor pár kisebb élelmiszerüzletbe küldte el egyik kísérőjét, hogy váltson apróra egy 50 lej értékű bankjegyet. Azonban a kísérő bejárta hat üzlet közül egyikben sem sikerül még aznap ötven lejre árulni. „Ebből az egyszerű kísérletből leszűrhető, hogy milyen gyatra a vásárlóerő a térségben.” - vázolta a helyzetet Băsescu.

Băsescu a sörözéssel is példázta a szegénységet: “Távol állnak attól, amit mi Bukarestben megengedhetünk magunknak – például két pohár sört. Egyesek órákig ültek egy pohár mellett, de az a fontos, hogy tudtak kommunikálni egymással” – mondta.

Ebben a két megyében fantasztikus potenciál rejlik, de nem használják ki. Itt vannak a legnagyobb turisztikai lehetőségek – vélekedett az államfő, aki a hatóságokat okolta azért, hogy nem járulnak hozzá a terület lehetőségeinek kiaknázásához.

Az államfő külön megdicsérte a két megye lakóinak munkabírását: “Kevés helyen dolgoznak úgy, mint itt. A székelyek azt kérdezik, mi a munka, és nem azt, hogy mennyi a fizetség. Nem láttam egy tenyérnyi megmunkálatlan földdarabot sem, itt reggeltől estig dolgoznak” – írta le tapasztalatait.

Az államelnök hevesen kritizálta azokat a politikusokat, akik arról szónokolnak, hogy alkotmánysértést követ el az, aki nem beszél az ország hivatalos nyelvén. Băsescu elmondta, demagóg és a realitástól elrugaszkodott kijelentések ezek.

Kifejtette, nem lehet egyazon tankönyv szerint oktatni a román nyelvet a román, illetve a magyar ajkú gyerekeknek, hiszen mikor az első osztályba bekerülnek, nem rendelkeznek a román nyelv alapjaival sem.

Ezeket a gyerekeket megnyomorítja a nem megfelelő oktatásmód, hiszen esetleg még szüleiktől sem kérhetnek segítséget. Băsescu elbeszélte, egy székelyföldi romántanár mondta el neki, a rossz tankönyvek miatt a gyerekek az angol nyelvel énekelve, a román nyelvet sírva tanulják.

Az RMDSZ-t komoly vádakkal illette Băsescu: “az RMDSZ feudalista magatartást tanúsít a közigazgatásban. Abból, amit az RMDSZ jelent, semminek sincs létjogosultsága. Sem politikailag, sem a közigazgatásban. A legújabb divat a közhivatalokban a magyar nyelvtudás követelménye. Egyetértek azzal, hogy azoknak, akik kapcsolatban állnak a lakossággal, ismerniük kell a magyar nyelvet. Viszont azokkal szemben, akik nem érintkeznek munkájuk során a lakossággal, diszkriminációnak számít ez a követelmény – nyilatkozta az államfő. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS