2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indulhat a Mátyás-szoborcsoport restaurálása

2007. augusztus 16. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

Rajtolhat a Mátyás király szoborcsoport restaurálása, miután a kolozsvári önkormányzat eldöntötte, hogy érvényesnek tekinti a meghirdetett pályázatra beiratkozó egyedüli jelentkező ajánlatát. Az Utilitas Kft. és a Part of Art Alapítvány közös pályázatuk alapján engedélyt kaptak arra, hogy felmérjék, milyen állapotban van a szobor, és milyen restaurálási munkálatokra van szüksége a több mint száz éves műalkotásnak.

Szabó Bálint, az Utilitas vezetője a Szabadságnak elmondta, hogy a tulajdonképpeni restaurálás legkorábban csak jövő augusztusban kezdődhet el, de Boros János kolozsvári alpolgármester úgy vélte, hogy már az idén startolhat a munka. Az Utilitas vezetője szerint ha a legborúlátóbb becslésekkel számolnak, akkor a felújítást három év múlva fejezik be, de ha a legoptimistábbakat veszik figyelembe, akkor már jövő őszre rendbe tehető a szobor.

A konkrét helyreállításra újabb pályázatot kell kiírni, de az Új Magyar Szó szerint már többen is Kolozsi Tibor szobrászművészt és az általa vezetett Part of Art Alapítványt tartják a legesélyesebbnek. Kolozsi restaurálta a 2004-ban Aradon ismét felállított Szabadság-szobrot is.

A Krónika emlékeztet arra, hogy a magyar kormány múlt évi magyar-román együttes kormányülésén vállalt garanciát a munkálatok finanszírozására. Boros úgy tudja, hogy a magyar kormány már az idén 40 millió forintot küld a restaurálási költségek fedezésére. (mti, szabadság, úmsz, krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS