2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányos rendet veszélyeztet a tábla?

2007. augusztus 17. 15:31, utolsó frissítés: 15:32

A legfőbb ügyészséghez fordult a bukaresti belügyminisztérium a Székelyföld határát jelző, többnyelvű tábla ügyében - közölte pénteken Alin Avram, a szaktárca sajtóirodájának munkatársa.

A belügyminisztérium szerint az ügyészeknek azt kell megvizsgálniuk, hogy a Kovászna és Brassó megye határában elhelyezett, Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, illetve egy székelykaput és két székely népviseletbe öltözött fiatalt ábrázoló tábla veszélyezteti-e az alkotmányos rendet.

A Realitatea TV hírtelevízió szerint ezt a bűncselekményt a román büntetőtörvénykönyv 166. szakasza szabályozza, amely öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

A legfőbb ügyészséghez nem érkezett meg a belügyminisztérium megkeresése – így Robert Cazanciuc, a nyomozóhatóság szóvivője, aki nem ismerve a dokumentum tartalmát, nem tudott részleteket mondani arról, hogy az intézmény milyen lépést tesz a továbbiakban.

Demeter János, a tábla elhelyezését kezdeményező Kovászna megyei tanács elnöke szerint minden engedélyt beszereztek, valamennyi illetékes hatóság, még a rendőrség is hozzájárult ahhoz. Ezért Demeter úgy véli, hogy az önkormányzat semmilyen törvényt nem sértett meg. Szerinte a belügyminisztérium pusztán azért fordult az ügyészséghez, hogy nehogy őt hibáztassa majd a román közvélemény a tábla elhelyezése miatt.

A hatósági ellenőrzések során mégis találtak egy apró szabálytalanságot, ugyanis megállapították, hogy a tábla túl közel van az országúthoz. Az útügyi hatóságok ezért arra kérik majd hivatalos átiratban a megyei önkormányzatot, hogy az úttól 2-3 méterrel távolabb helyezze el a táblát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS