2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma jelenti be Tăriceanu az EP-választások időpontját

2007. augusztus 20. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Az európai parlamenti (EP) választások időpontjáról egyeztetnek ma a parlamenti pártok képviselői, akiket Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hívott konzultációkra. A 15 órakor a kormány székhelyén kezdődő megbeszélés végén a miniszterelnök bejelenti a választások pontos időpontját. A kormányfő a múlt héten azt is elmondta: az egyeztetések során döntés születik a jelöltlisták benyújtásának határidejéről is.

Nem sokkal a miniszterelnöki bejelentés után a Demokrata Párt (PD) jelezte: nem vesz részt a találkozón. Emil Boc pártelnök szerint a választások időpontjának kitűzése kizárólag a kormány feladata, az EP-választásokat pedig jóval korábban meg kellett volna rendezni.

A PD-elnök nyilatkozatát megelőzőn Cezar Preda demokrata párti alelnök Bockal ellentétben azt mondta, pártja elfogadja a kormányfő meghívását a konzultációkra. Preda szerint a demokraták azt szeretnék, ha az EP-választásokat mielőbb, október–novemberben megtartanák.

Az RMDSZ-t Markó Béla elnök és a parlamenti frakcióvezetők egyike – Márton Árpád képviselő vagy Verestóy Attila szenátor – képviseli a mai megbeszélésen. Az RMDSZ november végét látja a legalkalmasabbnak az EP-választások lebonyolítására.

A konzervatívok (PC) elmennek a konzultációkra, de sajnálják, hogy az EP-választások nem egyéni választókerületes rendszerben zajlanak majd.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt javasolja a kormányfővel való megbeszélésen, hogy november végén, vagy december 9-én rendezzék meg az EP-választásokat.

Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke jelezte, részt vesznek a találkozón, de azt is leszögezte: addig nem szabad választásokat rendezni, amíg nem sikerül megakadályozni a csalásokat. Ennek érdekében a parlament őszi ülésszakának elején, a PRM törvénytervezetet kíván benyújtani, amely megtiltaná a választói különlisták használatát. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS