2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Legfelsőbb Védelmi Tanács intézkedjen szélsőséges magyar szervezetek provokációi ügyében! - kérik a határon túli románok

2007. augusztus 20. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

A határon túli románok képviselői marosfői találkozójuk során nyílt levelet fogalmaztak az államelnöki hivatalnak, kormánynak és parlamentnek, melyben azt kérik, sürgősen hívják össze a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy az dolgozzon ki egy stratégiát a Románia határain túl élő románok számára.

A mintegy 1 000 aláíró azt kéri még, szervezzék át, tegyék politika- és bürokrácia-mentessé a Határon Túli Románok Hivatalát, valamint fogadják el a határon túli románokra vonatkozó törvénytervezetet.

A levélben az áll még, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak konkrét intézkedéseket kellene hoznia a szélsőséges magyar szervezetek provokációi ellen, melyek az alkotmányos rendet és a nemzetbiztonságot veszélyeztetik.

Az aláírók szerint büntetni kellene az olyan diszkriminatív praktikákat, mint a magyar nyelvismeret előírása köztisztségekre való pályázáskor. A marosfői táborozók módosítanák a közigazgatási törvényt is úgy, hogy az tiltsa az olyan egyesületek létrehozását, melyek etnikai alapú autonómiát szeretnének elérni.

Azt is kérték, hozzanak létre egy fejlesztési stratégiát Maros, Hargita és Kovászna megyék számára, hogy a növekvő életszínvonal tompítsa az etnikai ellentéteket. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS