2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia a Timok-völgyi románok elismerésével hálálta meg a koszovói függetlenséget ellenző román álláspontot

2007. augusztus 20. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Szerbia a Koszovóval kapcsolatos román álláspont miatt ismerte el nemzeti kisebbségként a határain belül élő román közösséget - írja hétfői számában szakértőkre hivatkozva a România Liberă.

Az új szerb kormány nemzeti kisebbségként ismerte el a szerbiai Timok völgyében élő románokat, és hogy az említett csoportnak az anyanyelve a román, amelyet ezentúl az iskolában is tanulhatnak majd. A lap emlékeztet arra, hogy Románia az egyedüli tagállam az Európai Unióból, amely nyíltan ellenezte Koszovó széles körű autonómiáját.

Smaranda Enache, a Pro Europa Liga emberjogi szervezet elnöke úgy véli, hogy a Koszovó függetlenségét ellenző román álláspont két mítoszon alapszik: az egyik a Románia és Szerbia közötti különleges és elsődlegességet élvező kapcsolat, a másik pedig a Koszovó és Erdély közötti párhuzam, amiből az az "indokolatlan félelem" ered, hogy Románia is szembesülhet az elszakadási törekvésekkel.

Adrian Severin volt román külügyminiszter szerint ez a gesztus azt jelzi, hogy Belgrád nagyobb nyitottságot szeretne mutatni a kisebbségek problémái iránt. Javítani szeretné kapcsolatait az Európai Unióval, amelytől megértést vár Koszovó ügyében - olvasható a România Liberă cikkében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS