2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biztosan duplájába kerül majd az észak-erdélyi autópálya, de folytatódnak a munkálatok

2007. augusztus 20. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

Folytatódik az észak-erdélyi autópálya építése, mivel a terv szerepel a jelenlegi kormányprogramban, és a kivitelező amerikai Bechtellel kötött megállapodásnak eleve törvényereje van, mondták a román közlekedési minisztériumban, miután az Országos Autópálya Társaság (CNADNR) elismerte: a tervezetthez képest kétszer többe kerülnek a munkálatok.

A CNADNR vezetője szerint az eredeti 2,2 milliárd eurós költséghez képest az észak-erdélyi autópálya végső számlája meghaladhatja akár a 4 milliárd eurót is.

Az előzetes megvalósíthatósági tanulmányokban ugyanis például nem számoltak a Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) között megépítendő háromkilométeres viadukttal, amely 60 millió euróba kerül, és még sok mással sem.

A Bors és Brassó között épülő 415 kilométer hosszú autópálya várhatóan 2013-ban készül el. A nyomvonalon 55 kilométer híd és viadukt, 94 gyalogos felüljáró és 58 alagút épül.

Az első szakasz már a jövő év októberére elkészül, a tervek szerint akkor adják át a Kolozsvár-Aranyosgyéres közti 54 kilométeres pályarészt a forgalomnak, írta két hete a Rompres hírügynökség.

Az amerikai Bechtel építőipari óriásvállalat munkásai jelenleg két szakaszon, a Románia nyugati határától induló Bors és Berettyószéplak, illetve a Kolozsvár és Aranyosgyéres közötti részen dolgoznak.

E két szakasz technikai kivitelezési terveit már a CNADNR is jóváhagyta. Ezekből kiderült, hogy a két útszakasz az eredeti elképzeléshez képest 53-57 százalékkal többe kerül.

Már júliusban hivatalossá vált, hogy az észak-erdélyi autópálya az eredeti tervekhez képest legalább kétszer többe kerül, miután elkészültek a beruházás végleges technikai kivitelezési tervei. A kivitelezési szerződést ugyanis 2003-ban olyan előzetes megvalósíthatósági tanulmányok alapján kötötték, amelyekből nem lehetett megállapítani a pontos költségeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS