2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: óriási baklövés a Székelyföld-tábla eltávolítása

2007. augusztus 21. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Európába nem úgy kell integrálódni, hogy feladjuk önazonosságunkat, hanem meg kell keresni azokat az eszközöket, amelyekkel államhatárok nélkül is hangsúlyt lehet adni az identitásnak - jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök Székelyföld határát jelző tábla eltávolítása kapcsán.

Markó mai bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta, óriási baklövésnek tartja az RMDSZ-szel együtt kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) minisztereinek hozzáállását, akik azt hitték, hogy kedvére kell tenni a román közvélemény nacionalista részének.

Az RMDSZ-elnök emlékeztetett: törvényes rendelkezésekre hivatkozva távolították el a táblát, de szerinte nevetséges, hogy miként kerestek ürügyet erre, s azon vitatkoztak, hogy a tájékoztató plakát szélétől, vagy az azt tartó oszloptól kell számítani a törvényes távolságot.

A hatóságok hétfő reggel távolították el a Székelyföld határát jelző táblát arra hivatkozva, hogy túl közel helyezték el az országúthoz. A Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, egy székelykaput és két székelyruhába öltözött fiatalt ábrázoló óriásplakát elhelyezésére a Kovászna megyei tanács hivatalosan "reklámtábla" felállítása címén kért hatósági engedélyeket.

Markó szerint barbár módon jártak el az útügyi hatóságok, amikor lángvágóval vágták el a felirat oszlopát. Szerinte a megoldást az jelentette volna, ha leülnek megtárgyalni az ügyet, és az úttól egy-két méterrel távolabb helyezik el a táblát.

Jelezte: az RMDSZ nem hőköl vissza, és Székelyföld más bejáratánál is kitesznek majd hasonló jelzéseket, ugyanis a régiónak szimbólumokkal is minél nagyobb súlyt kell adni. "Meg kell nézni, hogyan lehet egységesíteni a különböző falu- és városnévtáblákat is, hiszen meg lehet találni azt a közös szimbólumrendszert, amely a régió egységet kifejezi" - fogalmazott.

Markó felhívta a figyelmet arra a "nagy" ellentmondásra, hogy Romániában már léteznek olyan vidékek - a Barcaság, az Avas vidéke vagy Hátszeg -, ahol megjelölik a hagyományos tájegységeket. Itt a jelzéseknek ugyan nincs etnikai vonzatuk, mint Székelyföldön, de Romániához Kovászna és Hargita megye is hozzátartozik - érvelt.

Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke kedden bejelentette, hogy hatósági engedélyt kértek a Székelyföld-tábla visszahelyezésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS