2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százezres tömeg a Háromszéki Magyarok Világtalálkozóján

2007. augusztus 22. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

Nagy sikernek örvendett a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója, amelynek eredményeképpen – a szervezők reménye szerint – a több ezer résztvevő megértette: nagyon komoly összefogás szükséges ahhoz, hogy a székelyföldi magyarság megfelelő életminőséget teremtsen magának – írja az MTI.

Az először megrendezett eseményre a világ számos országából hazalátogattak a történelmi Háromszékről elszármazott székelyek, akik az otthon maradottakkal együtt, az esemény záróakkordjaként hétfőn este látványosan fejezték ki összetartozásukat: a hajdani lármafák mintájára láncban gyújtottak tüzet, amely körülbelül ötven településen égett egyszerre.

A rendezvény ötletgazdája, Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke az MTI-nek elmondta: a háromszékiek megértették a világtalálkozó lényegét, s együttes erővel mindent megtesznek szülőföldjük felemeléséért. Reméli, hogy szemléletváltás kezdődik el bennük, s felmérik: a mai világban csak nagyon komoly összefogással lehet fejlődést elérni.

A legalább 425 programot felsorakoztató rendezvény csúcspontjának bizonyult a háromszéki magyarok emlékparkjának a felavatása, illetve az azt követő színpadi bemutató: Szörényi Levente Egy a nép, egy a magyar című rockoperája, amelyet Demeter szerint több mint százezren tekintettek meg.

A háromszéki vezetőben ez a találkozó is megerősítette azt a meggyőződést, hogy a vidék emberi erőforrásban hallatlanul gazdag, amit az eddiginél jobban lehetne hasznosítani. Demeter szerint az esemény konkrét hozadéka lehet az, hogy az emberek – jobban megismerve egymást – közös gondolkodásba kezdenek. Úgy látja, elsősorban a szakmai együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt, vagyis hogy az egy szakmához tartozók felfedezzék egymást, és akár európai uniós programokban is közösen vegyenek részt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS