2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kötelező lesz a vallásóra az összes romániai középiskolában?

2007. augusztus 22. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Az összes, államilag elismert romániai felekezet azt ajánlja a tanügyminisztériumnak, hogy a vallásoktatás legyen kötelező tantárgy a 10. osztályosok számára. Ebben a kérdésben szerdától egyeztet az oktatásügyi szakszervezetekkel a tárca illetékese.

Jelenleg a vallásoktatás választható tantárgy a középiskolákban: aki nem akar résztvenni semmilyen felekezeti vallási képzésben, az vallástörténet órára járhat – amennyiben van olyan történelem vagy filozófia szakos oktató, aki vállalja ennek az órának a megtartását.

Hogy a vallásoktatás legyen-e kötelező tantárgy, erről ezen a héten dönt a tanügyminisztérium. Megdonia Păunescu, a tárca általános- és középiskolai oktatásért felelős osztályvezetője szerint a vallásoktatás eddig azért nem lett kötelező, mert egyaránt


erős érvek szóltak a bevezetése mellett, de ellene is

– informál a Hotnews. A romániai egyházak felvetése nyomán lehetséges, hogy kötelezővé válik a vallásoktatás a romániai iskolákban, ez pedig ellenkezik a lelkiismereti szabadság elvével. "A diákoknak korrekt informálásra van szükségük" – érvel Remus Cernea, a Szolidaritás a Lelkiismereti Szabadságért Egyesület (ASLC) elnöke.

Az egyesület februárban tett közzé egy jelentést a romániai vallásoktatás helyzetéről. Eszerint számos iskolákban már most de facto kötelező a vallásóra, egyes vallásoktatók kifejezetten etnonacionalista hozzáállással tartják meg óráikat, az ortodox vallásórákon a tanárok gyakran visszaélnek a diákok alárendelt helyzetével.

Az ASCL elnöke szerint egyáltalán nem kéne semmilyen vallásórát tartani a romániai iskolákban, de ha mégis, akkor legalább nem kéne osztályzatot kapniuk a tanulóknak. "Mégis mit pontoznak? Mindenkinek a jámborságát?" – kérdi Remus Cernea.

A minisztérium vallásügyi államtitkára, Gigel Sorinel Stîrbu elismeri, hogy más európai országokban sem kötelező a vallásóra, de választható tárgyként támogatja ezt a képzést. Elmondása szerint aki nem akar vallásórára járni, ezt írásban kérvényezheti az iskola vezetőségétől, illetve választhat más tárgyat. "Én hat évig szolgáltam ortodox lelkészként, tartottam iskolai vallásórákat is, és el kell mondanom, a kicsik nagyon nagy örömmel vesznek részt ezeken" – magyarázza Stîrbu.

A Tanügyi Szakszervezeti Szövetség (FEN) amúgy azt követeli az államfőtől és a parlamenttől, hogy ne támogassa az oktatási törvény módosítására a minisztériumban kidolgozott javaslatokat, melyek a FEN szerint teljesen egyoldalúan, egyeztetés nélkül készültek. A vallásoktatás kérdése tulajdonképpen ehhez a törvénytervezethez érkezett javaslatcsomag egyik része, melyet az összes elismert romániai egyház támogat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS