2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-roma összecsapás Apácán

2007. augusztus 22. 18:04, utolsó frissítés: 18:09

„Csend van jelenleg Apácán” – nyilatkozott a Transindexnek Bölöni Gyula, a Brassó megyei község polgármestere. A csendőrök és rendőrök nagy erőkkel vannak jelen, folyik a kárfelmérés, illetve az adatfelvétel, hogy elkezdődhessen a bűnvádi eljárás néhány személy ellen.

Tegnap éjjel magyarok és romák csaptak össze a helységben, miután a magyarok azzal vádolták a romákat, hogy lopják a termésüket. „Régi ügy ez. Minden évben lopnak a mezőkről romák, és sajnos az a helyzet áll fenn, hogy miközben egyre kevesebben termelnek, egyre többen lopnak. Olyan is volt, hogy egy család


teljes termését ellopták

egy éjszaka” - nyilatkozott a polgármester. A falubeliek őröket fogadtak - a tegnap éjszakai verekedés úgy tört ki, hogy az őrök egy csoportja tetten ért néhány tolvajt. „Az emberek értesítették egymást, szétszaladt a faluban a hír. A felforrott indulatokat nem lehetett csillapítani” - mondta Bölöni, aki szerint azonban a kár nem jelentős: mintegy 55 ablak törött be a faluban – ezek cseréjét az önkormányzat állja.

Súlyos sérülés sem történt – mondta – igaz, úgy hallotta, hogy az egyik romát mentővel kellett a kórházba szállítani ma délután.

A helyi és megyei hatóságok interetnikus bizottságot állítottak össze, mely a falubeli őrséget szervezi. Haller István, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) tagja úgy nyilatkozott, nem vizsgálódnak az ügyben, lévén, hogy a tettesek ellen bűnvádi eljárás indul. A Romani Criss roma jogvédő szervezet képviselőivel nem sikerült felvenni a kapcsolatot – értesüléseink szerint ők épp úton vannak Apáca fele. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS