2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre kevesebb román állampolgár vállal magyarországi munkát

2007. augusztus 23. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Az idén az első félévben 29 251 külföldi munkavállaló kapott munkavállalási engedélyt, zöld kártyát magyarországi munkavégzéshez, vagy kezdhette meg a munkát egyszerű regisztrációval. Ez 9 222-vel kevesebb, mint 2006. első félévében – közölte a magyar Állami Foglalkoztatási Szolgálat. Ez a tendencia érvényesült már az első negyedévben is, akkor 12.600 külföldi jutott engedélyhez, vagy regisztráltatta magát, egy évvel korábban pedig 16.400.

A félév végén érvényben lévő engedélyek, zöldkártyák, regisztrációk száma is csökkent, az idén 62.020 volt, egy évvel korábban 66.718. A szabad munkavállalást biztosító zöld kártyára azon európai uniós tagországok állampolgárai jogosultak, akik munkavállalási engedélyre kötelezettek, de legalább egy éves legális munkaviszonyt tudnak igazolni.

A csökkenésben meghatározó, hogy kevesebb román állampolgárságú munkavállaló érdeklődik a magyarországi munkavállalás iránt. A román állampolgárok eleve a Magyarországon munkavállalásra jogosult külföldiek 42%-át teszik ki. Az első negyedévben a számukra kiadott engedélyek és zöld kártyák száma az egy évvel korábbihoz képest 28,4%-kal, a második negyedévben pedig 28,6%-kal csökkent.

A román állampolgárok főként olyan szakmákban akarnak elhelyezkedni, amelyekre nem vonatkozik a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül kiadható munkavállalási engedély. Az engedélyeknek csak 32-34%-át adták ki ilyen egyszerűsített formában.

Az összes engedéllyel, regisztrációval rendelkező munkavállaló csaknem 28%-át a szlovák állampolgárok jelentik, érdeklődésük változása tehát ugyancsak jelentősen befolyásolja az országos adatot. A szlovák állampolgároknak munkavállalási engedélyre nincs szükségük, csak regisztráltatniuk kell magukat. Az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest ezerrel, a második negyedévben csaknem kétezerrel kevesebben regisztráltatták magukat. Ugyanakkor a félév végén regisztráltak száma az egy évvel korábbi adathoz képest nem csökkent, hanem csaknem ezerrel több volt. Ez azzal magyarázható, hogy a regisztrációba belépő új személyek száma ugyan csökken, de a korábban regisztráltakat tartósan alkalmazták, a regisztrációból kevesen lépnek ki.

Az engedéllyel rendelkező 26 ezer román, a regisztrált 17 ezer szlovák és a 7 ezer engedélyt elnyerő ukrán állampolgárhoz képest a többi országból jóval kevesebb munkavállaló érkezik Magyarországra. Ezer feletti volt a félév végén a Szerbia- Montenegróból, Kínából érkezők számára kiadott engedélyek száma, s csaknem elérte az engedély és a regisztráció az ezret japán és lengyel viszonylatban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS