2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Komoly fenntartásokkal” folytatják a párbeszédet Tőkésék

2007. augusztus 23. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

„A Tőkés László EP-képviselői jelölését támogató szervezetek tárgyalóküldöttsége felelősséget érezvén az erdélyi magyarság sorsáért, az összefogás eszményétől vezérelve ült tárgyalóasztalhoz az RMDSZ delegációjával, annak tudatában hogy az a mély krízis amelybe az RMDSZ sodorta a magyarságot, megoldásra vár” – áll a Tőkés László által kijelölt tárgyalóbizottság – Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök, Farkas Csaba SZNT-alelnök és Tőkés András MPSZ-alelnök által aláírt közleményben.

„Meggyőződésünk hogy a bizalom és közösségi szolidaritás helyreállítása csak akképpen lehetséges ha az RMDSZ képes a tartalmi változásokra, a deklaratív, mímelő, elhiteltelenedett politikát konkrét cselekvés, értékek menti politizálás és hiteles személyiségek váltják fel.

A megbeszélések eddigi eredményeként közös megfogalmazást nyertek általános szövegjavaslatok, elvi megállapodások, konkrét cselekvési terv és határidők nélkül.

Mindeddig az RMDSZ nem adta bizonyságát annak, hogy konkrétan és tevőlegesen meglép az erdélyi magyarság sorskérdéseit döntő módon befolyásoló olyan politikai lépéseket, mint az SZNT autonómia-statútumának felvállalása és parlamenti beterjesztése, önálló állami magyar egyetem megalapításának politikai koncepciója, az erdélyi magyar politikai rendszer megváltoztatása, az egyházak függetlenségének és pénzügyi autonómiájának tiszteletben tartása stb.

Tárgyalóküldöttségünk – bár a fenti okok miatt komoly fenntartásaink vannak – folytatni kívánja a párbeszédet az erdélyi magyar képviselet megtisztulásáért és megújításáért, egy minél erősebb brüsszeli, bukaresti és önkormányzati képviselet kialakításáért.”

Holnap egy újabb – valószínűleg utolsó – tárgyalási fordulóra kerül sor az RMDSZ és Tőkés László független EP-jelölt csapata között. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS