2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választási törvénytervezet: a „legkevésbé rossz” változatban állapodtak meg a parlamenti pártok

2007. augusztus 23. 12:18, utolsó frissítés: 12:18

A Pro Democraţia Egyesület által kedd estére összehívott megbeszélésen a parlamenti pártok, a Nagy-Románia Párt kivételével, elvileg egyetértettek abban, hogy a Pro Democraţia Egyesület német modellt átültető tervezetét támogatják.

A választási kódexet kidolgozó parlamenti bizottság elnöke, a liberális Mihai Voicu mégis mérsékelt derűlátással nyilatkozott, mivel nem ez az első eset, hogy az elvileg egyetértő pártok a gyakorlatban megakadályozták az előrelépést. Voicu szerint minden a Szociáldemokrata Párttól (PSD) függ, amely öt taggal rendelkezik a bizottságban, szavazata nélkül tehát nem lehetne elfogadni a jogszabályt. A tanácskozáson a PSD-t képviselő Victor Ponta leszögezte, pártja most már támogatja a többi tömörülés által is elfogadott változatot.

Az RMDSZ részéről Márton Árpád képviselő volt jelen az összejövetelen, aki az Új Magyar Szónak elmondta, az eredmény megfelel a várakozásoknak, remélhetően ezt követően kimozdul a holtpontról a vita. Hozzátette: az RMDSZ nem lehet teljes mértékben elégedett, hiszen a romániai magyarságnak semmiféle többségi rendszer nem felel meg, mivel mindenképpen elvész szavazatainak egy része. „Ez volt viszont a romániai magyarság számára legkevésbé rossz változat” – mondta Márton. (új magyar szó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS